dżem z małych gruszek

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z małych gruszek
sriba3, stock.adobe.com
0

Kiedy zabraknie mi pomysłów na to, co zrobić z niektórymi owocami, wolę nie tracić czasu i po prostu robić z nich dżem. Nawet małe gruszki są w nim doskonałe, a nawet zielonkawe. Świeże mogą nie być zbyt dobre, ale w dżemie są idealne.

Składniki

  • Gruszka (płytkie) – 1 kg
  • woda - 1.5 szklanki
  • cukier - 800 g
  • cynamon - 2 kije
  • kwas cytrynowy - 2 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gruszki pokrój losowo.

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5 minut.

Dodaj gruszki, ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Pozwól obrabianemu przedmiotowi ostygnąć i gotuj ponownie przez 5 minut.

Ponownie ostudź. Dodaj kwas cytrynowy i cynamon.

Gotuj dżem z małych gruszek przez 5 minut.

Zwiń go w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy