dania główne 22.01.2022

młoda kapusta duszona z boczkiem

25 min
6 porcji
Młoda kapusta duszona z boczkiem
vivoo, stock.adobe.com
0

Nie masz czasu na skomplikowane danie? Zetrzyj młodą kapustę z boczkiem. Możesz wzmocnić aromat, posypując boczek przyprawami podczas smażenia. Używam zmielonych liści laurowych, ale sprawdzą się również goździki, Zira, ziele angielskie i czarny pieprz.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę w paski, posyp solą i lekko rozgnieć rękami.

Pokrój boczek na cienkie plasterki. Obierz cebulę i posiekaj.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj boczek, zmielony liść laurowy i gotuj, aż wszystkie kawałki się zrumienią.

Dodaj kapustę, delikatnie wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Sól i wyłącz. Posyp gotowe danie drobno posiekanym koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy