sos do mięsa z białej porzeczki na zimę

35 min
8 porcji
Sos do mięsa z białej porzeczki na zimę
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Nie zapomnij zaopatrzyć się w pyszne sosy na zimę w sezonie. Oprócz zwykłych przepisów koniecznie wypróbuj ten. Niezwykły sos do mięsa przygotowywany jest z białej porzeczki. Niektórzy kucharze dodają trochę startych migdałów, ale ja też to lubię.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń białe porzeczki z gałązek, włóż do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Umieść jagody w małym rondlu, przykryj cukrem i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Wlej wodę i gotuj porzeczki przez 10 minut na małym ogniu.

Przetrzyj masę przez sito, używając drewnianej łyżki.

Powstałe puree wymieszać z winem, solą i gałką muszkatołową.

Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, włożyć do wysterylizowanych słoików i zwinąć.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy