SOS dolmio z bazylią na zimę

20 min
10 porcji
SOS dolmio z bazylią na zimę
FomaA, stock.adobe.com
0

Miłośnicy kuchni włoskiej nie muszą wyjaśniać, jak pyszny jest sos dolmio z bazylią. Nie spiesz się, aby pobiec za nim do sklepu, możesz samodzielnie przygotować pyszną przyprawę. Lepiej to zrobić w sezonie, kiedy wszystko, czego potrzebujesz, jest sprzedawane na każdym rogu.

Składniki

  • pomidory - 2 kg
  • cebula - 300 g
  • czosnek - 50 g
  • bazylia - 50 g
  • oliwa z oliwek - 100 ml
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • cukier - 50 g
  • sól - 40 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz, wykonaj głębokie nacięcie w kształcie krzyża, oparz wrzącą wodą i obierz.

Usuń liście bazylii z łodyg.

Obierz cebulę, czosnek i smaż na oliwie z oliwek przez 2-3 minuty.

Zmiel pomidory, liście bazylii, pieczony czosnek i cebulę w blenderze.

Przenieś aromatyczną masę do rondla, dodaj cukier, sól, mielony pieprz i gotuj przez 10 minut.

Sos włożyć do czystych, suchych słoików, zwinąć i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy