dżem z bursztynowego jabłka w plasterkach

6 godz. 0 min.
3 puszki
Bursztynowy dżem jabłkowy w plasterkach
DEMI VAA SUNILA, stock.adobe.com
0

Sekretem idealnego dżemu jabłkowego w plasterkach jest wysokiej jakości krojenie jabłek. Pokrój owoce razem ze skórką w te same plasterki i nigdy nie mieszaj różnych odmian jabłek w jednym kęsie! Pachnący bursztynowy dżem jabłkowy to raj dla słodyczy.

Składniki

  • jabłka - 2 kg
  • cukier - 700 g
  • woda - 150 ml
  • sok z cytryny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz usuń rdzenie i pokrój w równe plasterki.

Na patelni połącz wodę i cukier, dodaj sok z cytryny i mieszając podgrzej syrop na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Pokrojone jabłka włożyć do syropu, delikatnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Pozwól jabłkom moczyć się w słodkim syropie przez kilka godzin. Powtórz procedurę 2-3 razy.

Po raz ostatni włóż dżem do ognia i gotuj z minimalnym ciepłem, aż będzie piękny bursztynowy kolor, 30-40 minut.

Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych sterylnych słoików i szczelnie zamknij. Przechowuj bursztynowy dżem jabłkowy w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy