sos do barszczu z buraków i marchwi na zimę

1 godz. 10 min.
4 porcje
Sos do barszczu z buraków i marchwi na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Podczas gdy świeże warzywa są sprzedawane w przystępnej cenie, przygotuj więcej różnych konserw na zimę. Jednym z nich z pewnością powinien być sos do barszczu z buraków i marchwi. Takie przygotowanie pomoże zaoszczędzić budżet rodzinny i cenny czas.

Składniki

  • Burak - 1 kg
  • marchew - 500 g
  • cebula - 500 g
  • czosnek - 5 ząbki
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • Olej roślinny - 60 ml
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 2 art.
  • sól - 1 art.
  • woda - 200 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz buraki i zetrzyj.

Posyp kwasem cytrynowym, wymieszaj i odłóż na bok.

Obierz cebulę i drobno posiekaj, zetrzyj marchewki.

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Dodaj marchewki i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, często mieszając.

Dodaj buraki, czarny pieprz i czosnek. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

Wlać wodę zmieszaną z cukrem i solą, dusić przez 15 minut.

Włóż SOS barszczowy do przygotowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w ciepły koc.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy