sos z tarniny i pomidorów na zimę

35 min
12 porcji
Sos z tarniny i pomidorów na zimę
elenavah, stock.adobe.com
0

W tym przepisie cierpkość tarniny ujawnia się w zupełnie nowy sposób. Harmonijnie łączy się z resztą składników i podkreśla bogaty słodko-kwaśny smak. Sos z tarniny i pomidorów zaleca się podawać z mięsem i rybami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój ostrą paprykę wzdłuż, obierz nasiona i drobno posiekaj.

Obierz pomidory i umieść w misce blendera.

Dodaj kolendrę, obrane ząbki czosnku i zmiel wszystko razem.

Cierń posortuj i spłucz pod bieżącą wodą.

Napełnij zimną wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ostrą paprykę i gotuj przez 20 minut.

Dodaj cukier, sól, mieloną kolendrę i składniki zmiażdżone w blenderze. Tomić przez kolejne 15 minut.

Przetrzyj powstałą masę przez metalowe sito.

Dodaj ocet, podgrzej na małym ogniu przez minutę i wlej do przygotowanego pojemnika.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy