solanka z ogórkami i jęczmieniem perłowym na zimę

1 godz. 20 min.
6 porcji
Solanka z ogórkami i jęczmieniem perłowym na zimę
0

Zadbaj o swoje odżywianie w zimie z dużym wyprzedzeniem. W sezonie świeżych warzyw przygotuj mieszankę z ogórkami i jęczmieniem perłowym. Półfabrykat może być podawany jako obfita sałatka, ale najczęściej służy do przygotowania tradycyjnej zupy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Moczyć jęczmień przez 5-6 godzin.

Pokrój kapustę, ogórki, obraną rzepę i cebulę. Zetrzyj marchewki.

W głębokim kotle podsmaż cebulę z marchewką przez 5 minut.

Dodaj rzepę, jęczmień, przyprawy, sól i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

Dodaj kapustę, ogórki, wodę i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.

Wlej ocet i po 2 minutach wyłącz ogrzewanie.

Włóż mieszankę do czystych, suchych słoików, zwiń i zawiń w gruby ręcznik.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy