dżem z czerwonego agrestu z pomarańczą

25 min
12 porcji
Dżem z czerwonego agrestu z pomarańczą
Olga Romankova, stock.adobe.com
0

Moja babcia gotowała dżem agrestowy w dużych garnkach, a cudowny smak unosił się w powietrzu przez cały dzień. Chociaż przepis został nieco zmodyfikowany, lubię gotować dżem z czerwonego agrestu z pomarańczą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest, obierz suche ogony i spłucz.

Oparz pomarańcze wrzącą wodą, obierz, białe folie i podziel na plasterki.

Przełóż oba półfabrykaty przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.

Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby pozbyć się nasion i skórki.

Dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików, zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy