Klasyczny śliwkowo-pomidorowy tkemali na zimę

1 godz. 20 min.
8 porcji
Klasyczne tkemali ze śliwek i pomidorów na zimę
Tatiana, stock.adobe.com
0

Lubisz pikantne sosy? Wtedy na pewno musisz wypróbować ten przepis! Klasyczny śliwkowo-pomidorowy tkemali to harmonijne połączenie kwaśnych, słodkich i pikantnych smaków. Jeśli to możliwe, używaj niedojrzałych owoców.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki przekrój na pół i obierz.

Zmiel pomidory i śliwki w blenderze.

Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby pozbyć się skórki i nasion.

Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu.

Drobno posiekaj ostrą paprykę i czosnek.

Dodaj cukier, sól, przyprawy, czosnek i ostrą paprykę do garnka. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

Wlej ocet, następnie przez kolejne 2-3 minuty i wyłącz ogrzewanie.

Ułóż sos w wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy