cukinia jak grzyby na zimę bez sterylizacji

15 min
4 porcje
Cukinia jak grzyby na zimę bez sterylizacji
istetiana, stock.adobe.com
0

Jeśli ugotujesz cukinię według tego przepisu, okażą się jak grzyby. Krótkie gotowanie w kwaśnej marynacie sprawia, że warzywa są chrupiące i bardzo smaczne. Oprócz czosnku możesz dodać trochę ostrej papryki, korzenia imbiru lub chrzanu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój cukinię, marchewkę, obraną cebulę i czosnek.

Zagotuj wodę, dodaj przyprawy, olej, sól i cukier.

Gotuj przez 2 minuty, dodaj warzywa i gotuj przez 5 minut.

Warzywa wyłowić łyżką cedzakową i włożyć do wysterylizowanych słoików.

Dodaj ocet do pozostałej marynaty, gotuj przez 1 minutę.

Wlać do słoików, zwinąć i pozostawić na jeden dzień w cieple.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy