Szprot w puszkach na zimę

1 godz. 0 min.
6 porcji
Szprot w puszkach na zimę
Wiktoria Kotlarczuk, stock.adobe.com
0

Znalezienie przyzwoitej jakości konserw rybnych w sklepie nie jest łatwym zadaniem. Spróbuj samodzielnie ugotować pyszny szprot w sosie pomidorowym, korzystając z tego prostego przepisu. Gotuje się szybko, jest przechowywany przez długi czas, smak i jakość są na najwyższym poziomie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozmrozić rybę (w razie potrzeby), usunąć głowę i wnętrze, spłukać pod bieżącą wodą, lekko osuszyć.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę.

Na rozgrzanym oleju roślinnym smażyć marchewki z cebulą na złoty kolor.

Wyślij przygotowaną rybę na patelnię do smażonych warzyw, soli, dodaj cukier, ziele angielskie i liść laurowy. Przecieraj wszystko razem przez 1-2 minuty.

Do soku pomidorowego dodaj 1 łyżkę mąki pszennej, dobrze wymieszaj.

Napełnij rybę warzywami powstałym sosem pomidorowym i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dodaj ocet i gotuj rybę przez kolejne 5 minut.

Włóż gotowy szprot do pomidora do wcześniej wysterylizowanych małych słoików i zwiń. Polecam przechowywanie konserw w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy