kompot winogronowy na zimę w słoikach

30 min
4 porcje
Kompot winogronowy na zimę w słoikach
Moyseeva Irina, stock.adobe.com
0

Czy kiedykolwiek próbowałeś zrobić kompot z winogron? A wrzucić go do słoików na zimę? Jeśli nie, to wszystko dzieje się po raz pierwszy! Złap wspaniały sezonowy przepis dla tych, którzy od dawna zaopatrzyli się w wiśnie i truskawki w każdym możliwym rodzaju.

Składniki

  • Winogrona - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka
  • cukier - 1.5 szklanki
  • woda - 4 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj winogrona i włóż do sterylnych słoików.

Zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut.

Odcedź, ponownie zagotuj, ponownie napełnij i pozostaw na kolejne 10 minut.

Odcedź po raz ostatni i zagotuj z cukrem.

Dodaj kwas cytrynowy do syropu, wlej do słoików i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy