kompot z derenia i jabłek na zimę

30 min
1 porcja
Kompot z derenia i jabłek na zimę
kalcutta, stock.adobe.com
0

Od wielu lat zamykam kompot z derenia z jabłkami na zimę. Podzielę się z Tobą przepisem. Orzeźwiające, lekko kwaśne nuty derenia doskonale łączą się ze słodyczą jabłek. Jak dla mnie świetny napój na zimę dla całej rodziny, a nawet bardzo przydatny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dereń posortuj, Usuń gałązki i ogony, spłucz pod bieżącą wodą. Następnie wrzuć do durszlaka.

Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Zagotuj wodę.

Wstępnie wysterylizowane rozgrzane słoiki napełnij dereniem i jabłkami o jedną trzecią, zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw kompot do ostygnięcia do około 40°C.

Gdy kompot wystarczająco ostygnie, spuść płyn do garnka do gotowania, dodaj cukier, zagotuj na średnim ogniu i gotuj przez 5-7 minut. Dostosuj ilość cukru według własnego uznania, próbując syropu. Zwykle robię niezbyt słodki.

Wlej owoce do słoików gotowym gorącym syropem, zwiń, zawiń w koc i pozostaw słoiki do góry nogami, aż całkowicie ostygną. Przenieś schłodzony kompot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy