półfabrykaty na zimę
22.04.2023
kompot gruszkowy z kwasem cytrynowym na zimę bez sterylizacji
20 min
24 porcje
![Kompot gruszkowy z kwasem cytrynowym na zimę bez sterylizacji Kompot gruszkowy z kwasem cytrynowym na zimę bez sterylizacji](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/9068/ecab411d9af0e7299bb957e8b9ef1b37.jpg)
Do połowy jesieni moja piwnica jest pełna różnych konserwacji. Wśród całej tej różnorodności na pewno znajdzie się kilka słoików kompotu gruszkowego z kwasem cytrynowym. Przygotowuję go bez sterylizacji metodą dwukrotnego nalewania.
Składniki
- Gruszka - 2 kg
- cukier - 450 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda (filtrowane) – 6 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój gruszki i włóż do słoików.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.
Wlej wrzący syrop do słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy