kompot gruszkowy z kwasem cytrynowym na zimę bez sterylizacji

20 min
24 porcje
Kompot gruszkowy z kwasem cytrynowym na zimę bez sterylizacji
Natallia, stock.adobe.com
0

Do połowy jesieni moja piwnica jest pełna różnych konserwacji. Wśród całej tej różnorodności na pewno znajdzie się kilka słoików kompotu gruszkowego z kwasem cytrynowym. Przygotowuję go bez sterylizacji metodą dwukrotnego nalewania.

Składniki

  • Gruszka - 2 kg
  • cukier - 450 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda (filtrowane) – 6 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój gruszki i włóż do słoików.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 2 minuty.

Wlej wrzący syrop do słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy