groszek w puszkach z octem na zimę

35 min
4 porcje
Groszek w puszkach z octem na zimę
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Oczywiście zawsze można kupić zielony groszek w puszkach. Ale jeśli masz dobre zbiory, dlaczego nie zwinąć ich samodzielnie w słoiki? Zaletą tego przepisu na ocet jest to, że groszek doskonale trzyma się przez całą zimę w każdej szafce.

Składniki

  • zielony groszek - 1 kg
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ocet - 1 łyżeczka
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj groszek przez 10 minut we wrzącej wodzie i włóż do sterylnych słoików.

Zagotuj wodę z solą, cukrem i octem i polej groszek gorącą marynatą.

Zwiń puste miejsca pokrywkami na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy