ogórki na zimę z wódką

1 godz. 0 min.
1 porcja
Ogórki na zimę z wódką
Oksana, stock.adobe.com
0

Wódka, a dokładniej alkohol – to kolejny świetny środek konserwujący. Ogórki pozostają soczyste i chrupiące, zachowują piękny kolor i doskonale uzupełniają nawet świąteczny stół. Jednocześnie sam alkohol w przepisie jest minimum.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin, odetnij końcówki.

Włóż do wysterylizowanego słoika wszystkie przyprawy i dodatki z wyjątkiem soli i wódki. Mocno ułóż ogórki.

Dodaj sól i zalej ogórki zimną wodą. Przykryj i pozostaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.

Odcedź solankę, gotuj przez 3 minuty i wlej z powrotem do słoika. Dodaj wódkę i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy