dżem z wiciokrzewu

20 min
6 porcji
Dżem z wiciokrzewu
02irina, stock.adobe.com
0

W spiżarni każdej gospodyni domowej musi być dżem z wiciokrzewu. Jest bardzo przydatny, bezpretensjonalny w przechowywaniu i prosty w przygotowaniu. Przepis dodaje trochę wody, ale jeśli jagody dają wystarczającą ilość soku, nie jest to konieczne.

Składniki

  • wiciokrzew - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda (filtrowane) – 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wiciokrzew opłucz pod bieżącą wodą i wlej do głębokiego rondla.

Dodaj cukier, przykryj i odłóż na bok na 5-7 godzin.

Wlej wodę, umieść garnek na małym ogniu, gotuj przez 5 minut po ugotowaniu, a następnie ostudź w temperaturze pokojowej.

Gotuj przez 5 minut, włóż do wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywki i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy