solone arbuzy na zimę w słoikach

20 min
10 porcji
Solone arbuzy na zimę w słoikach
irissca, stock.adobe.com
0

Kiedyś w każdym domu znajdowały się duże beczki z solonymi arbuzami. Teraz ten sam smaczny kęs można przygotować w mniejszych ilościach za pomocą szklanych słoików. Postępuj zgodnie z zaleceniami zawartymi w tym przepisie, a na pewno ci się uda.

Składniki

  • arbuz - 3 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 100 g
  • sól - 40 g
  • woda - 2,6 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój arbuza na małe kawałki i włóż do słoików.

Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 15 minut.

Odcedź do garnka, ponownie zagotuj i wlej do słoików.

Po 15 minutach ponownie spuść wodę na patelnię, dodaj cukier, sól i kwas cytrynowy.

Gotuj przez 2 minuty, wlej do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy