dżem z granatu

3 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z granatu
5ph, stock.adobe.com
0

Moim zdaniem jednym z najbardziej niedocenianych półfabrykatów jest dżem z granatu. Niezbyt oczywiste rozwiązanie, ale okazuje się tak smaczne, że nie będzie można odmówić. Szczególnie spodoba się miłośnikom syropu z granatów Grenadyny.

Składniki

  • granat - 12-14 sztuk
  • cukier - 2-3 szklanki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój 4-5 granatów na pół, Wyślij do piekarnika na godzinę w temperaturze 180 stopni i wyciśnij z nich sok.

Wymieszaj sok z cukrem i gotuj syrop na małym ogniu przez 20-30 minut.

Rozłóż pozostałe granaty na ziarna, napełnij syropem i pozostaw na kolejną godzinę.

Gotuj dżem przez 15-20 minut na małym ogniu i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy