Koreański bakłażan na zimę

4 godz. 30 min.
4 puszki po 0,5 l
Bakłażan po koreańsku na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Przygotujmy dziś pikantną koreańską przekąskę z bakłażana na zimę. Podawaj taką sałatkę do stołu z mięsem, rybami i drobiem lub możesz po prostu oprócz gotowanych ziemniaków. Pyszne i niebanalne. Polecam dla odmiany w zimnych porach roku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz bakłażany, usuń ogony, pokrój w duże paski, a następnie usmaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w półpierścienie.

Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce do marchwi. Pokrój cebulę w półpierścienie.

W głębokiej misce połącz smażone bakłażany i posiekane warzywa, dodaj posiekany czosnek i delikatnie wymieszaj.

Wlej olej roślinny i sos sojowy, sól, dodaj cukier, koreańską przyprawę do marchwi, mieloną kolendrę i ostrą paprykę (do smaku). Na koniec wprowadź ocet i wszystko wymieszaj.

Wyślij miskę sałatki do lodówki na 3 godziny, aby uformować sok.

Po określonym czasie wymieszaj sałatkę i włóż do wcześniej wysterylizowanych słoików. Przykryj słoiki czystymi pokrywkami i sterylizuj w garnku z wodą (woda w garnku powinna sięgać do "ramion" słoików; czas sterylizacji słoików 0,5 l - 20 minut od momentu zagotowania wody w garnku).

Po sterylizacji zwiń słoiki z obrabianym przedmiotem, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone bakłażany w stylu koreańskim przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy