marynata grochowa na zimę

1 godz. 20 min.
3 porcje
Marynata grochowa na zimę
Andrey Starostin, stock.adobe.com
0

Hostessy znają przepis na idealną uniwersalną marynatę do swoich ulubionych półfabrykatów. A co, jeśli trochę odejdziesz od tradycyjnej receptury i konserwujesz zielony groszek w pikantnej marynacie z przyprawami? Eksperymentujmy, to wcale nie jest trudne!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zacznijmy od przygotowania nadzienia-wciąż tej samej tradycyjnej marynaty. Aby to zrobić, zagotuj wodę, dodaj sól i cukier, gotuj, mieszając, przez kilka minut, aż całkowicie się rozpuszczą.

Na dnie wysterylizowanych słoików kładziemy oba rodzaje pieprzu, kardamonu, cynamonu, pąków goździków i liści laurowych.

Teraz przyszła kolej na główny składnik, a mianowicie zielony groszek. Należy go wcześniej blanszować. Umieść przygotowany groszek w słoikach na suchych przyprawach, dodaj czosnek i posiekaną marchewkę. Wlej 1-2 łyżki. łyżki octu do każdego słoika, a następnie zalej naszą wrzącą solanką i przykryj czystymi pokrywkami.

Sterylizuj słoiki z półfabrykatem w łaźni wodnej przez 20 do 40 minut, a następnie zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Groszek konserwowany w ten niezwykły sposób przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Użyj przedmiotu obrabianego jako niezależnego dania lub jako gotowego składnika do ulubionych sałatek i pierwszych dań.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy