pierwsze dania 22.01.2022

zupa z wieprzowiną, ryżem i soczewicą

1 godz. 20 min.
6 porcji
Zupa z wieprzowiną, ryżem i soczewicą
san_ta, stock.adobe.com
0

Kochasz soczewicę? Wtedy na pewno pokochasz tę przepyszną zupę. Z wieprzowiną, ryżem i zieloną soczewicą jest niesamowicie gęsty, aromatyczny i pyszny. Najlepiej podawać z grzankami, krakersami lub chlebem gryczanym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Soczewicę opłucz i namocz w zimnej wodzie przez 4 godziny.

Opłucz wieprzowinę, pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.

Dodaj liść laurowy, zimną wodę i gotuj przez 40 minut. Usuń piankę, która pojawi się w tym procesie.

Obierz, pokrój ziemniaki, marchewkę, cebulę i paprykę.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Dodaj paprykę i kontynuuj gotowanie przez 2-3 minuty.

Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, kurkumę i kilka łyżek bulionu z patelni. Następnie wszystko razem przez 5 minut.

W rondelku z mięsem wlej soczewicę, umyty ryż, ziemniaki i smażenie. Gotuj przez 15 minut.

Pieprz, sól i zdejmij z ognia. Przed podaniem odstaw zupę na 10-15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy