lecho z papryki i pomidorów na zimę

1 godz. 0 min.
8 puszek po 0,5 l
Lecho z papryki i pomidorów na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Lecho z pomidorów i papryki to kęs uwielbiany przez wiele gospodyń domowych. Zimą taka przekąska znacznie urozmaica dietę, zastępując sałatki ze świeżych warzyw. Podawaj jako zimną przekąskę, jako dodatek do przystawek i dań mięsnych.

Składniki

  • papryka - 2,5 kg
  • pomidory - 2 kg
  • czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
  • Olej roślinny - 150 ml
  • ocet (9%) – 30 ml
  • sól - 1 art.
  • cukier - 0,5 szklanki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Paprykę obrać z nasion, pokroić w średniej wielkości plasterki.

Pomidory opłucz, pokrój losowo i przepuść przez maszynę do mięsa. Na dużym ogniu zagotuj masę pomidorową, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.

Dodaj sól, cukier i olej roślinny, wymieszaj.

Umieść plastry papryki w masie pomidorowej i gotuj lecho na średnim ogniu pod pokrywką przez 20 minut po ugotowaniu. Nie zapomnij okresowo mieszać!

5 minut przed gotowaniem dodaj ziarna pieprzu do lecho i wprowadź ocet.

Umieść gorące lecho w sterylnych słoikach. Najpierw ułóż plasterki papryki, lekko ubijając, a następnie polej pozostałym sosem pomidorowym na wierzchu słoików. Zwiń słoiki z półfabrykatem, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Przechowuj lecho w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy