marynowane bakłażany na zimę bez sterylizacji

1 godz. 15 min.
10 porcji
Marynowane bakłażany na zimę bez sterylizacji
minadezhda, stock.adobe.com
0

Marynowane bakłażany zimą uzupełnią każdy dodatek, czy to ziemniaki, spaghetti czy kasza gryczana. Są również dobre jako niezależne danie-z tostem lub kromką świeżego chleba. Przepis jest prosty, bez gotowania i sterylizacji. Zapisz w skarbonce!

Składniki

  • bakłażany (Waga netto) – 1 kg
  • czosnek - 5 ząbki
  • Zieleń (koperek, pietruszka) – 30 g
  • Olej roślinny - do smażenia
  • woda - 450 ml (+1 L do namaczania)
  • sól - 1 łyżeczka (+1 łyżka do namaczania)
  • ocet (9%) – 25 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany opłucz, pokrój w kostkę około 1 * 1 cm.

Umieść pokrojony bakłażan w osolonej wodzie (1 łyżka soli na 1 litr wody) i pozostaw na 30 minut, aby gorycz zniknęła. Następnie wrzuć do durszlaka.

Opłucz warzywa, osusz, drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek w dowolny dogodny sposób.

Na rozgrzanym oleju roślinnym smażyć kostki bakłażana na złoty kolor (około 15 minut).

W misce połącz smażony bakłażan, czosnek i posiekane zioła. Dobrze wymieszaj.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki warzywami do góry.

W przypadku marynaty połącz wodę i sól na patelni, zagotuj, wprowadź ocet i zdejmij patelnię z ognia.

Wlej bakłażana do słoików z wrzącą marynatą. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną przekąskę z bakłażana przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy