pierwsze dania 22.01.2022

klasyczna kapuśniak z kurczakiem i kiszoną kapustą

55 min
6 porcji
Klasyczna kapuśniak z kurczakiem i kiszoną kapustą
minadezhda, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz marynaty, klasyczna kapuśniak z pewnością ci się spodoba. Kwaśne, aromatyczne i bardzo smaczne, przygotowywane są z kiszonej kapusty i mięsa. W przepisie użyję fileta z kurczaka, ale zrobi to również wieprzowina, wołowina lub indyk.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umytego kurczaka pokrój na małe kawałki i włóż do garnka z wodą.

Dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez pół godziny po ugotowaniu.

Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.

Wlej kiszoną kapustę, ziemniaki, smażenie i ząbki czosnku zmiażdżone rączką noża na patelnię. Gotuj przez kolejne 15 minut.

Dodaj sól, wyłącz ogrzewanie i zaparzaj pod przykryciem przez 10-15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy