dżem - pięciominutowy Dereń

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem
kobeza, stock.adobe.com
0

Klasycznym sposobem na zrobienie dżemu jest przepis na pięć minut. Zgodnie z tą zasadą możesz pracować z prawie każdą jagodą i owocami. Na przykład tym razem proponuję zrobić dżem z derenia. Niezwykle aromatyczny i przyjemnie kwaśny.

Składniki

  • Dereń - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dodaj cukier i wodę do derenia, zagotuj i gotuj przez 5 minut, mieszając.

Całkowicie schłodzić obrabiany przedmiot, ponownie zagotować i gotować przez kolejne 5 minut.

Powtórz poprzedni krok.

Po ostatnim gotowaniu zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy