kompot jabłkowy na zimę bez sterylizacji

4 godz. 0 min.
1 puszka 3 l
Kompot jabłkowy na zimę bez sterylizacji
Katarzyna Sulina, stock.adobe.com
0

Kompot jabłkowy to jeden z najpopularniejszych napojów w puszkach na zimę. Aby kompot był bardziej nasycony, polecam wybrać jabłka czerwonych gęstych odmian. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy, owoce cytrusowe, dowolne jagody lub inne owoce.

Składniki

  • jabłka - 15 szt.
  • cukier - 500 g
  • woda - 3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, obierz i pokrój w kliny.

Zagotuj wodę, dodaj cukier. Gotuj syrop, aż cukier całkowicie się rozpuści.

We wrzącym syropie umieść plasterki jabłka, gotuj razem przez kolejne 2-3 minuty.

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij jabłka z syropu i włóż do wcześniej wysterylizowanego słoika.

Ponownie zagotuj syrop.

Wlej wrzący syrop do słoika z jabłkami do góry. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony kompot przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy