gęsty dżem śliwkowy bez pestek na plackach

40 min
12 porcji
Gęsty dżem śliwkowy bez pestek na ciasta
DIA, stock.adobe.com
0

Nawet jeśli rzadko pieczesz ciasta, bardzo spodoba ci się gęsty, beznasienny dżem śliwkowy. Można go rozsmarować na świeżym chlebie, podawać z suszeniem, naleśnikami i po prostu. Uwielbiam robić dżem z aromatycznymi przyprawami, ale możesz ich pominąć.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, przekrój na pół i obierz.

Umieść połówki drenażu na patelni, przykryj cukrem i odłóż na bok na 2-3 godziny.

Umieść przyprawy na suchej patelni i podgrzewaj przez kilka minut. Otwórz pudełka kardamonu i wyjmij zawartość.

Umieść garnek na małym ogniu, dodaj przyprawy i gotuj przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Ułóż dżem w przygotowanych słoikach, zwiń i dobrze zawiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy