pomidory cynamonowe na zimę

1 godz. 0 min.
1 puszka 1,5 l
Pomidory z cynamonem na zimę
lexashka, stock.adobe.com
0

Sekret tych zwykłych na pierwszy rzut oka pomidorów w puszkach tkwi w niezwykłej marynacie... podczas gotowania użyjemy laski cynamonu! Pomidory są pyszne, pikantne i aromatyczne. Zachowaj słoik na świąteczną ucztę!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej wrzątek na laskę cynamonu i pozostaw na 20 minut.

Opłucz pomidory, na każdym przekłuj wykałaczką w okolicy łodygi (aby pomidory nie pękły podczas gotowania).

Opłucz liście porzeczki i lekko osusz.

Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść liście porzeczki, liść laurowy i groszek ziela angielskiego.

Szczelnie napełnij słoik pomidorami.

Wodę, w której namoczono laskę cynamonu, odcedź do rondla i zagotuj. Wlej pomidory do słoika z wrzącym naparem.

Oddzielnie zagotuj czystą wodę i dodaj wrzącą wodę do słoika z pomidorami, aby płyn dotarł do samej góry. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 20 minut.

Następnie spuść płyn ze słoika z powrotem do rondla, umieść tam laskę cynamonu, dodaj sól i cukier, wprowadź ocet. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez 3 minuty.

Wrzącą marynatą, po wyjęciu laski cynamonu, zalej pomidory w słoiku do góry. Natychmiast zwiń słoik, odwróć go do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy