przekąska z ogórków na zimę

1 godz. 0 min.
3 puszki po 0,4 l
Przystawka z ogórków na zimę
Natalia Marna, stock.adobe.com
0

Jeśli nie gotowałeś ogórków w ten sposób, radzę spróbować. To nasza interpretacja tradycyjnej amerykańskiej receptury. Ogórki są chrupiące, ostre, a jednocześnie dość słodkie. Dobrze jest dodać je do sałatek, burgerów i pizzy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki, pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie pierścienie.

Połącz przygotowane warzywa w misce, Posol, dobrze wymieszaj i umieść pod uciskiem na 3 godziny. Następnie wrzuć sałatkę do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Na patelni połącz cukier, czarny pieprz, kurkumę, gorczycę i nasiona anyżu. Wlać ocet, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez kilka minut.

We wrzącej marynacie umieść ogórki umyte solą i cebulą, delikatnie wymieszaj i ponownie zagotuj.

Po ugotowaniu zapakuj ogórki do wcześniej wysterylizowanych słoików i zalej marynatą do góry. Natychmiast zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przekąska z ogórków będzie gotowa do spożycia za 3 tygodnie. Możesz przechowywać w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy