dżem gruszkowy w plasterkach z cytryną

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem gruszkowy z plasterkami cytryny
sriba3, stock.adobe.com
0

Uwielbiam gruszki za ich słodycz i soczystość, więc nie mogę się oprzeć temu przepisowi na dżem. Kiedy masz dość jednorodnych tekstur, proponuję pokroić owoce w plasterki. A cytryna zapewni idealną równowagę słodyczy i kwaśności. Ten dżem świetnie nadaje się na śniadanie z tostami lub jako dodatek do jogurtu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój gruszki w cienkie plasterki.

Sparzyć cytryny wrzącą wodą i również pokroić w cienkie połówki kółek.

Przykryj owoce cukrem i pozostaw na kilka godzin.

Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem przez 40 minut na małym ogniu.

Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy