śliwki w puszkach na zimę

20 min
12 porcji
Śliwki w puszkach na zimę
TwilightArtPictures, stock.adobe.com
0

Śliwki to hojny prezent na lato, który z pewnością trzeba zaopatrzyć na zimę. Wśród innych opcji radzę gotować śliwki w puszkach. Syrop można dodać do herbaty lub użyć do namoczenia herbatników, a pyszne owoce stanowią doskonały deser.

Składniki

  • śliwki - 3 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda (filtrowane) – 2,5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz śliwki i włóż do przygotowanych słoików.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 2 minuty.

Wlej syrop do słoików i sterylizuj przez 20 minut.

Ostrożnie wyjmij słoiki z wanny do sterylizacji, zwiń je i owiń kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy