marynowane jabłka w słoikach na zimę

15 min
4 porcje
Marynowane jabłka w słoikach na zimę
echo617, stock.adobe.com
0

Nie ma gdzie umieścić beczki na pikle w mieszkaniu, więc o wiele wygodniej jest gotować marynowane jabłka w słoikach. Aby to zrobić, potrzebujesz małych owoców i pojemnika z szeroką szyjką. W ostateczności jabłka można pokroić na pół.

Składniki

  • jabłka (małe) – 1 kg
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • ziele angielskie - 3 groszek
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • Goździk - 2 Bud
  • ocet - 25 ml
  • cukier - 1 art.
  • sól - 5 g
  • woda (filtrowane) – 1 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umieść przyprawy i jabłka w wysterylizowanych słoikach.

Wlej wrzącą wodę i pozostaw na 30 minut pod pokrywkami.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez kilka minut.

Wlej ocet i wrzącą marynatę do słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy