konserwy ze szczupaka na zimę

5 godz. 0 min.
4 porcje
Konserwy ze szczupaka na zimę
Władysław Karpiuk, stock.adobe.com
0

Jeśli regularnie kupujesz konserwy rybne, polecam zacząć je robić samodzielnie. Po pierwsze, jest to o wiele łatwiejsze niż się wydaje. Po drugie, możesz samodzielnie zmieniać składniki i przyprawy. I na pewno żadnych wątpliwych dodatków!

Składniki

  • szczupak - 2 kg
  • ziele angielskie - 20 groszek
  • sól - 2 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 8 sztuk
  • woda - 2.5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój szczupaka, pokrój na kawałki i wymieszaj z przyprawami. Pozostaw na godzinę.

Włóż wszystko do czystych słoików i przykryj wodą lub bulionem.

Przykryj folią i wyślij słoiki do piekarnika w temperaturze 150 stopni.

Poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz temperaturę do 100 i gotuj wszystko przez 4-5 godzin.

W razie potrzeby dodaj wodę lub bulion. Ponownie zagotuj i zwiń przetwory.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy