marynowana papryka w całości na zimę

20 min
6 porcji
Marynowana papryka w całości na zimę
Carey, stock.adobe.com
0

Wypróbuj ten przepis, a będziesz zaskoczony, jak pyszna i soczysta jest marynowana papryka. Ponieważ jest przygotowywany w całości, najpierw należy wykonać kilka nakłuć. Pozwolą warzywom nie pęknąć pod wpływem wrzącej wody.

Składniki

  • papryka - 2 kg
  • ocet - 200 ml
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 200 ml
  • cukier - 180 g
  • sól - 100 g
  • woda - 3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj paprykę. Nakłuć igłą w kilku miejscach i odciąć nadmiar części łodygi.

W głębokim rondlu połącz wodę, cukier, sól i masło.

Doprowadzić do wrzenia, dodać całą paprykę i gotować przez 5-7 minut. Warzywa można układać w solance w małych partiach.

Ostrożnie umieść gotową paprykę w przygotowanych słoikach.

Wymieszaj pozostałą solankę z octem, zagotuj i wlej do słoików.

Zwinąć, owinąć ciepłym kocem i pozostawić na jeden dzień w cieple.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy