marynowane grzyby

2 godz. 0 min.
8 porcji
Grzyby marynowane
bbivirys, stock.adobe.com
0

W Sklepie jest tak wiele słoików z marynowanymi grzybami, ale tak trudno jest znaleźć wśród nich naprawdę pyszne. Dlatego wolę rozwiązać problem na samym początku i samodzielnie zwinąć pachnące grzyby. Dzielę się przepisem.

Składniki

  • Grzyby (dowolny) – 3 kg
  • cukier - 80 g
  • ziele angielskie - 5 groszek
  • ocet - 50 ml
  • czosnek - 5 ząbki
  • woda - 1 l
  • sól - 60 g
  • czarny pieprz - 10 groszek
  • liść laurowy - 2 kawałki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj, opłucz i losowo pokrój grzyby.

Gotuj je przez 20 minut we wrzącej wodzie, a następnie spłucz.

Zagotuj wołu z cukrem, solą i octem.

Dodaj wszystkie przyprawy i grzyby i ponownie zagotuj.

Gotuj grzyby przez godzinę na minimalnym ogniu i po pół godzinie dodaj czosnek.

Zwiń marynowane grzyby w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy