morele w galarecie z żelatyną na zimę

35 min
2 porcje
Morele w galarecie z żelatyną na zimę
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Jednym z najciekawszych sposobów przygotowania moreli na zimę jest zwijanie ich w słoikach, nie tylko w syropie, ale w galarecie z żelatyną. Okazuje się bardzo smaczny i niezwykły. Dzieci są szczególnie zachwycone, więc bardzo radzę spróbować.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz morele. W razie potrzeby usuń pestki.

Włóż morele do wysterylizowanych słoików, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut pod pokrywką.

Rozcieńczyć żelatynę w wodzie zgodnie z instrukcją.

Odcedź wodę z moreli, dodaj cukier i ponownie zagotuj.

Zdejmij Syrop z ognia, dodaj kwas cytrynowy i żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Napełnij morele syropem i zwiń na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy