Roladki z bakłażana na zimę w słoikach

50 min
5 porcji
Bułki z bakłażana na zimę w słoikach
Julia Kochenkowa, stock.adobe.com
0

Istnieje wiele odmian tego wspaniałego dania. Możesz użyć różnych nadzień, przypraw i marynat. Bułki z bakłażana zawsze okazują się smaczne i piękne. Są doskonale przechowywane w słoikach nawet w temperaturze pokojowej.

Składniki

  • bakłażany - 1 kg
  • marchew - 300 g
  • czosnek - 100 g
  • Olej roślinny - 200 ml
  • ocet - 120 ml
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - 2 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażana w cienkie plasterki i moczyć przez 15 minut w osolonej wodzie.

Połóż bakłażany na desce i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor po obu stronach.

Posiekaj marchewki i obrany czosnek.

Dodaj sól, zmielony pieprz i dobrze wymieszaj.

Ułóż nadzienie na krawędzi smażonego kawałka i zwiń rolkę. Powtórz procedurę z pozostałymi półfabrykatami.

Złóż bułki do słoików i sterylizuj przez 15 minut.

Dodaj ocet, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy