kawior z grzybów z czosnkiem na zimę

2 godz. 0 min.
2 porcje
Kawior z grzybów z czosnkiem na zimę
Nataliia, stock.adobe.com
0

Przepis na kawior z czosnkiem na zimę to świetny sposób na zachowanie smaku i aromatu ulubionych grzybów przez długi czas. Dzięki czosnkowi i przyprawom kawior jest pachnący i soczysty. Następnie można go użyć do przygotowania sałatek, kanapek lub jako nadzienie do naleśników i ciast.

Składniki

  • Gruzdy - 600 g
  • cebula - 2 kawałki
  • Olej roślinny - 4 art.
  • mielony czarny pieprz - 2 g
  • sól - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Moczyć grzyby w zimnej wodzie przez około kilka godzin.

Opłucz je, przykryj czystą wodą i zagotuj.

Ponownie spłucz, zalej czystą wodą i gotuj przez około godzinę na średnim ogniu.

Wrzuć grzyby do durszlaka.

Posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Przełóż go przez maszynkę do mięsa z grzybami.

Dodaj sól i pieprz, wymieszaj kawior i włóż do sterylnych słoików.

Sterylizuj je przez kolejne 10-15 minut i zwiń na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy