dżem cytrynowy ze skórką

1 godz. 30 min.
2 porcje
Dżem cytrynowy ze skórką
photosiber, stock.adobe.com
0

Cytrynę można nie tylko dodać do innych dżemów, ale także zrobić z niej niezależną podstawę do przygotowania. Okazuje się, że jest to niesamowicie aromatyczna i oryginalna uczta na herbatę oraz dodatek do innych deserów i wypieków. Polecam używać cytrusów w całości ze skórką.

Składniki

  • cytryna - 4 kawałki
  • woda - 2 szklanki
  • cukier - 2 szklanki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń skórkę z cytryn i gotuj przez 10 minut we wrzącej wodzie.

Spuść tę wodę i napełnij ją czystą. Gotuj przez kolejne 10 minut i ponownie osusz.

Posiekaj skórkę.

Obierz miąższ cytrynowy z białych folii i zmiel w blenderze.

Wymieszaj ze skórką, cukrem i 2 szklankami wody.

Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem przez około godzinę na małym ogniu.

Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy