solone grzyby miodowe na zimę

1 godz. 0 min.
4 banki
Solone grzyby na zimę
Elenglush, stock.adobe.com
0

Grzyby leśne można przygotować na zimę na kilka sposobów. Zwykle grzyby są marynowane, rzadziej solone. Chcę ci powiedzieć szybki przepis na solenie grzybów miodowych na gorąco. Grzyby są delikatne, lekko chrupiące i gotowe do spożycia w ciągu 1-2 dni.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu, spłucz kilka razy pod bieżącą wodą.

Gotuj grzyby w osolonej wodzie przez 20 minut po ugotowaniu. Następnie wrzuć do durszlaka i ponownie dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.

Pokrój czosnek w cienkie plasterki, posiekaj natkę pietruszki.

Umieść grzyby na patelni, dodaj sól, nasiona kopru, ziarna pieprzu, posiekany czosnek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i umieść pod uciskiem. Pozostaw grzyby na jeden dzień w temperaturze pokojowej.

Po dniu spróbuj grzybów miodowych na soli. W razie potrzeby dodaj sól. Zapakuj grzyby w wstępnie wysterylizowane małe słoiki, przykryj nylonową pokrywką i wyślij do lodówki. Solone grzyby miodowe w słoikach można przechowywać na zimno przez kilka miesięcy.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy