kompot wiśniowy w puszkach z cukrem

25 min
4 porcje
Kompot z wiśni w puszkach z cukrem
cr photo, stock.adobe.com
0

Klasyczny zimowy kompot wiśniowy to jagoda, cukier, woda i nic więcej. Jest wspaniale przechowywany, cieszy się doskonałym smakiem – a także zachowuje te najcenniejsze witaminy na zimę, których tak bardzo brakuje w utrzymaniu ciepła.

Składniki

  • wiśnia - 800 g
  • cukier - 1 szkło
  • woda - 2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż umyte wiśnie do sterylnych słoików, przykryj cukrem i odstaw na 5 minut.

Zalej jagody wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut.

Odcedź syrop, zagotuj go ponownie, ponownie wlej wiśnie i zwiń słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy