Gruszka w puszkach w syropie

20 min
8 porcji
Gruszka w puszkach w syropie
Olga Kriger, stock.adobe.com
0

Oprócz kompotów i dżemów upewnij się, że gotujesz gruszkę w puszkach w syropie na zimę. Można go dodawać do sałatek i sosów, stosować w deserach i wypiekach. Słodkie owoce są czasami łączone z serem i owocami morza.

Składniki

  • Gruszka - 2 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 400 g
  • woda - 1,5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój gruszki na połówki, obierz i nasiona.

Ułóż kawałki owoców w przygotowanych słoikach.

Napełnij górę wrzącą wodą i pozostaw pod pokrywkami na pół godziny.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i ponownie zagotuj.

Zalej owoce wrzącym syropem i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy