kawior z bakłażana na zimę

1 godz. 50 min.
4 litry
Kawior z bakłażana na zimę
petrrgoskov, stock.adobe.com
0

Kontynuować lato zimą? Łatwe! Zdrowy, pachnący i niesamowicie smaczny kawior z bakłażana nie tylko urozmaici zimowe menu, ale także przypomni o ciepłych letnich dniach. Przygotowanie dania jest proste, a jego zalety są niezaprzeczalne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Bakłażany umyć, obrać i pokroić w plasterki. Zalej zimną wodą, dodaj sól (2 łyżki.łyżki na 1 kg bakłażana). Moczyć przez 10-20 minut, aby wyeliminować gorycz.

Paprykę pokroić na połówki, usunąć nasiona.

Obierz marchewki.

Usuń skórkę z pomidorów, przetrzyj przez sito lub przepuść przez maszynę do mięsa. Jeśli pomidory są zbyt soczyste, należy je gotować osobno przez 15-20 minut na średnim ogniu.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.

Przepuść wszystkie składniki przez maszynkę do mięsa, wymieszaj. Powstałą mieszaninę dusić na małym ogniu przez 30-40 minut, ciągle mieszając drewnianą łyżką.

Dobrze spłucz puszki.

Włóż gotowy gorący kawior z bakłażana do przygotowanych słoików, przykryj pokrywkami.

Włóż słoiki z kawiorem do rondla, zalej wodą "na ramionach". Sterylizuj na małym ogniu przez 5-10 minut.

Zwiń słoiki, odwróć je i owiń kocem na jeden dzień.

Przechowuj gotowy kawior z bakłażana w chłodnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy