dżem z zielonej figi

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z zielonych fig
Esin Deniz, stock.adobe.com
0

Figi mają szczególny słodkawy smak i jędrny miąższ, które nadają dżemowi szczególny smak i konsystencję. Zwykle dodaję trochę soku z cytryny i cynamonu do zielonych fig, aby uzyskać jaśniejszy smak. Ten dżem jest świetny do herbaty.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Odetnij ogony z fig i dokładnie je opłucz.

Zagotuj wodę z cukrem, gotuj przez 5 minut i napełnij figi syropem. Niech ostygnie.

Zagotuj dżem i gotuj przez 15 minut. Ponownie ostudź.

Ponownie zagotuj, dodaj cynamon i sok z cytryny i gotuj przez kolejne 15 minut.

Zwiń dżem w sterylne słoiki na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy