gęsty dżem morelowy w plasterkach bez pestek

2 godz. 0 min.
3 puszki po 0,5 l
Gęsty dżem morelowy w plasterkach bez pestek
www.danildesign.com, stock.adobe.com
0

Zróbmy bursztynowy dżem morelowy o bogatym letnim smaku? Przysmak jest gęsty i pachnący, z całymi apetycznymi plasterkami owoców. Na zimowe przyjęcia herbaciane z rodziną-to, czego potrzebujesz. Przepis jest prosty i nie zajmuje dużo czasu.

Składniki

  • morele (Waga netto) – 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 1,5 L (+200 ml)
  • sok z cytryny - 2 art.
  • soda spożywcza - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele opłucz, podziel na połówki, usuń pestki.

Aby kawałki moreli pozostały nienaruszone podczas gotowania dżemu, umieść je w roztworze sody na kilka minut (w ilości 1 łyżeczki.soda na 1,5 litra zimnej wody).

Z 200 ml wody i cukru zagotuj syrop. Dodaj 2 łyżki do wrzącego syropu. świeżo wyciśnięty sok z cytryny i kontynuuj gotowanie, od czasu do czasu mieszając, aż będzie przezroczysty.

Z miski moreli odcedź roztwór sody i zalej owoce wrzącym syropem. Przykryj miskę i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Włóż miskę z obrabianym przedmiotem do ognia, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut, usuwając piankę. Następnie przykryj i pozostaw do ostygnięcia. Nie mieszaj dżemu łyżką, aby kliny moreli pozostały nienaruszone! Wystarczy okresowo delikatnie Potrząsać miską z obrabianym przedmiotem.

Ponownie gotuj schłodzony dżem przez 5 minut i całkowicie ostudź.

Odcedź syrop ze schłodzonego dżemu do osobnego naczynia i gotuj na średnim ogniu przez 40 minut.

Wlej plastry moreli wrzącym syropem, ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Dżem morelowy wlej na gorąco do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy