ogórki po fińsku na zimę

2 godz. 20 min.
4 puszki po 0,7 l
Ogórki po fińsku na zimę
Władysław Terlukiewicz, stock.adobe.com
0

Wygodne jest dodawanie takich ogórków zimą do wszelkiego rodzaju sałatek lub używanie ich jako niezależnej przekąski. Ogórki są chrupiące, umiarkowanie ostre i bardzo smaczne. W naszej rodzinie "odlatują" w dwóch rachunkach! Przepis jest najprostszy, nie wymaga nadmiernej manipulacji.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz ogórki w zimnej wodzie przez 2 godziny. Dzięki temu ogórki w puszkach będą bardziej chrupiące.

Następnie opłucz ogórki, usuń ogony, pokrój w plastry o grubości około 1,5-2 cm.

Wlej wodę do garnka do gotowania, dodaj sól, cukier, liście laurowe i nasiona gorczycy. Wszystko wymieszaj i zagotuj.

Wprowadź ocet i ponownie zagotuj marynatę.

We wrzącej marynacie umieść pokrojone ogórki. Mieszając, poczekaj, aż ogórki zmienią kolor, a następnie natychmiast włóż je do sterylnych słoików.

Napełnij słoiki z ogórkami do góry wrzącą marynatą, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy