kompot z jarzębiny na zimę

45 min
1 porcja
Kompot z jarzębiny na zimę
Roman Ivaschenko, stock.adobe.com
0

Jeśli jeszcze nie próbowałeś zimowych przygotowań z jarzębiny lub po prostu szukasz nowych pomysłów – Złap doskonały kompot w puszkach. Jest nie tylko smaczny i oryginalny, ale także bardzo przydatny w zimie, kiedy witaminy są szczególnie ważne.

Składniki

  • Jarzębina - 450 g
  • cukier - 150 g
  • kwas cytrynowy - 2 szczypta
  • woda - 1-1.5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz jarzębinę, wlej do słoika, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 20 minut pod pokrywką.

Odcedź tę wodę i ponownie zagotuj.

Dodaj cukier i kwas cytrynowy do jarzębiny i zalej wrzącą wodą.

Sterylizuj słoik przez 15 minut we wrzącej wodzie i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy