kompot "biały nalewak" na zimę

30 min
4 porcje
Kompot
Irina, stock.adobe.com
0

Do tego przepisu potrzebujesz odmiany jabłek o tej samej nazwie. Jest idealny do szerokiej gamy preparatów na zimę, w tym do kompotów. Aby wszystko się udało, powiem ci szczegółowo, jak go ugotować.

Składniki

  • jabłka (Biały nalewak) – 500 g
  • cukier - 200 g
  • woda - 2.5 l
  • sok z cytryny - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj jabłka i włóż do sterylnego słoika.

Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut.

Odcedź i ponownie zagotuj. Dodaj cukier i sok z cytryny i gotuj syrop, aż cukier się rozpuści.

Napełnij jabłka i zwiń słoik.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy